top of page

     Organik Kakao Çekirdeği     

‘’İhtiyacım olan tek şey aşk evet, ama ben küçük bir parça çikolatayı tercih ederim dostlarım, çünkü acıtmaz.’’ 
                                                                                                                                                                                                          Charles Bukowski

cocoa-powder-and-cacao-beans-on-dark-background-top-royalty-free-image-1597865202.jpg

Kakao Çekirdeği ve Çikolatanın Tarihçesi

        Kakao çekirdekleri, anavatanı Orta ve Güney Amerika olan kakao ağacının (Theobroma cacao) tohumlarıdır. Kakao çekirdekleri ve çikolatanın tarihi, kakao ağacının tohumları için ilk kez yetiştirildiği Mezoamerika'nın eski uygarlıklarına kadar izlenebilir.

          MÖ 1400'den 400'e kadar günümüz Meksika'sında gelişen bir uygarlık olan Olmec'in kakao çekirdeklerini ilk yetiştiren uygarlık olduğuna inanılıyor. MÖ 2000'den MS 1500'e kadar günümüz Meksika'sında ve Orta Amerika'da yaşayan Mayalar ve 14. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar günümüz Meksika'sının çoğunu yöneten Aztekler de kakao çekirdekleri yetiştirmiş ve bunları bir para birimi olarak kullanmışlardır. Ayrıca su ve baharatlarla karıştırılmış öğütülmüş kakao çekirdeklerinden yapılan chocolatl adında acı bir içecek yaptılar. Bu içecek sadece seçkinler tarafından tüketildi ve tıbbi ve afrodizyak özelliklere sahip olduğuna inanılıyordu.

          Kakao çekirdekleri ve çikolata, 16. yüzyılda İspanyol fatihler tarafından Avrupa'ya tanıtıldı. Kakao çekirdekleri ve çikolatayla ilk karşılaşan Avrupalı, 1502'de Amerika'ya yaptığı dördüncü yolculuğunda kakao çekirdeklerinden örnekler getiren Kristof Kolomb'du. Ancak, kakao çekirdeklerini ve çikolatayı tanıtmasıyla tanınan İspanyol fatih Hernán Cortés'di. Avrupaya. Cortés, Meksika'dayken çikolatayla karşılaştı ve 1528'de İspanya'ya kakao çekirdekleri ve çikolata yapmak için gerekli ekipmanı getirdi.

          Avrupa'da çikolata içeceğine daha lezzetli hale getirmek için şeker eklendi. Çikolata zenginler arasında popüler oldu ve genellikle lüks bir içecek olarak tüketildi. Kakao çekirdeklerinden çikolata yapma işlemi pahalı ve emek yoğundu, bu nedenle uzun yıllar lüks bir ürün olarak kaldı.

          19. ve 20. yüzyıllarda, teknolojideki gelişmeler, çikolatayı daha uygun fiyatlı ve yaygın olarak kullanılabilir hale getirerek seri üretim yapmayı mümkün kıldı. Bugün dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde kakao çekirdekleri ve çikolata üretilmekte ve çikolata her yaştan ve kültürden insan tarafından sevilmektedir.

Kakao Çekirdeği ve Çikolatanın Faydaları

          Kakao ağacının (Theobroma cacao) tohumları olan kakao çekirdekleri, bir çok hastalığın şifa kaynağıdır. Özellikle kakao çekirdekleri, vücuttaki hasarı önlemeye yardımcı olabilecek ve kardiyovasküler sağlık için faydalı olan antioksidanlar olan flavonoidler açısından zengindir. Kakao çekirdekleri ayrıca vücut için gerekli mikro besinler olan magnezyum, potasyum ve demir gibi mineraller içerir.

          Çikolata, kakao çekirdekleri, şeker ve süt karışımından yapılır. Sadece kakao çekirdeklerinin değil, süt ve şekerin faydalarını da sağlar. Ancak çok fazla çikolata tüketmek kilo alımına ve diş sağlığı sorunlarına yol açabilir. Olumsuz etkilerini en aza indirirken faydalarından yararlanmak için çikolatanın ölçülü tüketilmesi önerilir.

organik kakao çekirdekleri

Bazı araştırmalar, aşırıya kaçmadan kakao veya çikolata tüketmenin birçok potansiyel sağlık yararları olabileceğini göstermiştir:

  • Bilişsel Beyin Fonksiyonlarını İyileştirme : Kakao flavonoidleri beyne giden kan akışını iyileştirerek bilişsel işlevi artırabilir ve bilişsel gerileme riskini azaltabilir.

  • Kan Basıncını Düşürme : Bazı araştırmalar, flavonoidler bakımından yüksek olan kakao veya çikolata tüketmenin kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

  • İnsülin Duyarlılığını Artırma : Kakao, diyabet geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olabilecek insülin duyarlılığını artırabilir.

  • Kalp Hastalığı Riskini Azaltmak : Bazı araştırmalar, aşırıya kaçmadan kakao veya çikolata tüketmenin kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

          Bu potansiyel sağlık yararlarının büyük ölçüde kakao katıları bakımından yüksek, şeker ve süt oranı düşük olan kakao ve çikolataya atfedildiğini not etmek önemlidir. Bu, yüksek kakao içeriğine sahip bitter çikolatanın bu faydaları sağlama olasılığının, kakao katıları bakımından daha düşük ve şeker oranı daha yüksek olan sütlü çikolatadan daha fazla olduğu anlamına gelir.

          Genel olarak, kakao çekirdekleri ve çikolata ölçülü tüketildiğinde çeşitli sağlık yararları sağlayabilir. Ancak çok fazla çikolata tüketmenin kilo alımına ve diş sağlığı sorunlarına yol açabileceğini akılda tutmak önemlidir. Bu nedenle, olumsuz etkilerini en aza indirirken faydalarından yararlanmak için bu gıdaları ölçülü olarak tüketmeniz önerilir.

kakao meyvesi
bottom of page